Две експлозии разтърсиха Кримския мост малко след 03:00 часа местно време

...
Две експлозии разтърсиха Кримския мост малко след 03:00 часа местно време
Коментари Харесай

Извънредно произшествие в Крим: Какви са версиите

Две детонации разтърсиха Кримския мост малко след 03:00 часа локално време тази нощ, вследствие на което придвижването по основното оборудване, свързващо полуострова с територията на Русия, бе прекратено. Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов не посочи характера на случая, само че голям брой Telegram канали рапортуваха за удари по моста.

Видеоклипове демонстрират, че част от моста се е срутила и има развалени транспортни средства. Потвърдено бе и за най-малко двама починали – двойка, пътувала с автомобил . Дъщеря им е ранена.

Движението на железопътния превоз през Кримския мост е обновено - първият трен от Симферопол за Москва е потеглил от Керч, оповестиха за ТАСС от пресслужбата на компанията транспортьор " Гранд Сървиз Експрес “, предава Агенция " Фокус ".

Какво споделят руснаците

Explosions at Kerch bridge. Head of occupational authorities of Crimea says 2 people killed, 1 wounded and at least 1 span collapsed
— Liveuamap (@Liveuamap)
Руските публични лица не прецизираха аргументите за случая, като описаха протичащото се като " изключително произшествие “. За прекратяване на придвижването по Кримския мост заради повреда в региона на 145-та опора на оборудването бе обявено от Аксьонов към 04:20 часа локално време. Министерството на превоза на Руската федерация съобщи, че пътното платно е развалено на секторите откъм Крим, като увери, че опорите на моста са непокътнати. Движението по автомобилния сектор остава затворено, само че това по железопътния сектор към този момент е обновено и първият трен Симфериопол-Москва е потеглил от Керч.

Впоследствие локалните управляващи в Крим дефинираха случая като " офанзива, осъществена от терористичния режим в Киев “.

Какво споделят украинците

Официален Киев към момента не е коментирал случая. Украински публични лица, в това число президентът Володимир Зеленски, от дълго време приказват за упоритостите за връщане на полуострова в рамките на страната, само че рядко разясняват дейностите, които подхващат във връзка с Крим.

Главното разследващо ръководство (ГУР) на Министерството на защитата на Украйна не разяснява случая на Кримския мост. В коментар за медиите представителят на ГУР Андрий Юсов цитира само думите на ръководителя на работа Кирило Буданов, който по-рано назова моста " непотребна структура ".

Източници на РБК-Украйна настояват, че среднощният случай в действителност е специфична интервенция на Военноморските сили и Службата за сигурност (СБУ) на Украйна.

" Мостът беше нападнат благодарение на надводни дронове. Беше мъчно да се стигне до него, само че в последна сметка бе направено ", разясни събеседник на организацията от спецслужбите.

По-рано Telegram каналът Baza означи, че часове преди случая командващият Сухопътните войски на Украйна военачалник Александър Сирски е предизвестил за подготовката на " приспивна ария “ за руснаците.

Атаката от предишния октомври

Мостът бе съществено развален на 8 октомври предходната година, когато цистерна с гориво избухна и унищожи огромна част от пътя. По-рано този месец заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр направи най-ясното самопризнание до момента, че украинските сили са виновни за офанзивата през октомври. " Преди 273 дни (ние) нанесохме първия удар по Кримския мост, с цел да възпрепятстваме логистиката на руснаците “.  

Дългата съвсем 12 благи конструкция е най-дългата в Европа и по нея минава както авто, по този начин и железопътен трафик. Мостът също по този начин служи като жизненоважен логистичен възел за армията на Русия във войната в Украйна. Има голямо стратегическо и алегорично значение за Русия, която похарчи към 3,7 милиарда $ за реализирането на плана.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР